Lieneke Dijkzeul
home
Romans
Kinderboeken
Biografie
Contact
Nieuws
Zoeken
Links

Nieuws

spacer

07-01 '17 | Mooie recensies over Dagen van schaamte

‘Er ligt een schrijnend maatschappelijk probleem aan ten grondslag dat Dijkzeul geraffineerd verwerkt in deze psychologische thriller.’
Leidsch Dagblad

'Dagen van schaamte van Lieneke Dijkzeul beschrijft een spannend maar wreed psychologisch spel.’
Margriet

'De beste Nederlandse thrillerauteur van dit moment bewijst na een serie rond haar vaste inspecteur dat ze ook een standalone aankan.'
Trouw

Lees meer over Dagen van schaamte


spacer

31-08-'16 | Lieneke Dijkzeul schrijft eerste stand-alone thriller

Dagen van schaamte, het nieuwe boek van Lieneke Dijkzeul is een stand-alone thriller zonder inspecteur Vegter over wie inmiddels zes boeken zijn verschenen.
In Dagen van schaamte brengt Lieneke Dijkzeul een hoogst actueel thema naar voren: de onmacht en eenzaamheid van mensen die niet langer aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen.
Naar verwachting verschijnt Dagen van schaamte in november 2016.

Lees meer over Dagen van schaamte

spacer

12-08-'15 | Koude lente in de lijst met de 77 beste Nederlandstalige thrillers
Boekencommunity Hebban stelde een lijst samen met daarop de 77 beste Nederlandstalige thrillers. Volgens thrillerkenners Peter Kuyt en Sander Verheijen verdient Koude lente daarin een plek op nummer 61. Volgens hen heeft Lieneke Dijkzeul "een uitzonderlijke, ragfijne schrijfstijl. Alleen al de zin over joggers die met vermoeide, afgetrainde gezichten 'een verleden achternarenden dat niet meer in te halen was', blijf je herlezen. Ze laat de lezer kennismaken met vergeten woorden: ze noemt een paard damsteeg. Later laat ze Vegter in het woordenboek opzoeken wat dat betekent. Haar observaties zijn treffend en soms ook hilarisch."

Lees hier het volledige artikel

spacer

08-07-'14 | Een nieuw deel in de Vegter-reeks op komst

In oktober 2014 zal Als padden schreeuwen, het zesde deel in de serie rond inspecteur Vegter, verschijnen. Hierin heeft een vrouw het idee dat ze wraak moet nemen op haar redders. Ze bedenkt een simpel en doeltreffend plan. Inspecteur Vegter neemt een vermissing aanvankelijk niet serieus.

Lees meer over Als padden schreeuwen

spacer

13-08 '13 | De eerste recensie over Achterstallig geluk
De eerste recensie over Achterstallig geluk werd deze week gepubliceerd op de website Cultuurbewust.nl. Achterstallig geluk kreeg maar liefst *****.
Een quote uit de recensie: 'Achterstallig geluk zit vol prachtige metaforen die de situatie nog beeldender maken dan ze is beschreven.'

Lees meer over Achterstallig geluk

spacer

29-07-'13 | Verwacht: Achterstallig geluk
Op 26 september verschijnt Achterstallig geluk, de eerste – deels autobiografische – roman van Lieneke Dijkzeul.

Zij schrijft al jaren literaire thrillers en kinderboeken, waarbij haar poëtische inslag haar handelsmerk is. Het zal dan ook niemand verbazen dat zij nu haar eerste roman het licht doet zien.

Lees meer over Achterstallig geluk

spacer

21-03-'13 | Interview met Ezzulia over Wat overblijft (...en nog gaat komen)
Ezzulia had een interview met Lieneke Dijkzeul over onder meer Wat overblijft, de pers en schrijven. Daarnaast geeft Lieneke Dijkzeul Ezzulia een mooie primeur: ze vertelt uitgebreid over haar nieuwe boek dat in september 2013 verschijnt.

Lees hier het interview

Lees meer over Wat overblijft

spacer

26-10-'12 | Wat overblijft verschijnt in Duitse editie
Onlangs zijn de rechten van Wat overblijft, het nieuwste deel uit de Vegter-reeks verkocht aan de Duitse uitgeverij DTV. Eerder verschenen De stille zonde en De geur van regen bij deze uitgeverij. De Duitse versie van Wat overblijft zal eind 2013 verschijnen.

Lees meer over Wat overblijft

spacer

16-08-'12 | Wat overblijft is verschenen
IWat overblijft is verschenen, de vijfde thriller in de Vegter-serie. Hierin werkt Paul Vegter aan het oplossen van de moord op Richard Verkallen, een zakenman die niet bepaald geliefd was bij zijn gezin, zijn familie en op zijn zaak. Vegter ontdekt dat hij vlak voor zijn dood zijn minnares aan de kant had gezet.

Klik hier voor de lovende recensies

Lees meer over Wat overblijft

spacer

12-07-'12 | Luisterboek Wat overblijft
Bij uitgeverij Rubinstein zal tegelijkertijd met het leesboek Wat overblijft ook het gelijknamige luisterboek verschijnen. Lieneke Dijkzeul sprak het luisterboek zelf in. Het luisterboek Wat overblijft bestaat uit 8-cd's.

Lees meer over Wat overblijft

spacer

17-04-'12 | Wat overblijft, de vijfde thriller in de Vegter-serie
In augustus 2012 zal Wat overblijft verschijnen, de vijfde thriller in de Vegter-serie. Hierin werkt Paul Vegter aan het oplossen van de moord op Richard Verkallen, een zakenman die niet bepaald geliefd was bij zijn gezin, zijn familie en op zijn zaak. Vegter ontdekt dat hij vlak voor zijn dood zijn minnares aan de kant had gezet.

Lees meer over Wat overblijft

spacer

24-11-'11 | Nieuw boek Lieneke Dijkzeul verschenen
De overwintering op Nova Zembla. Het ware verhaal, het nieuwe boek van Lieneke Dijkzeul is verschenen. De overwintering op Nova Zembla is een adembenemend, waarheidsgetrouw verslag van een ongelooflijke reis, gebaseerd op het dagboek van Gerrit de Veer, een van de bemanningsleden. Ontdekkingsreiziger Willem Barents probeerde eind 16e eeuw via de Noord een nieuwe route te vinden naar Azië. Hij strandde met zijn schip in het ijs bij Nova Zembla.
Nova Zembla, de film van Reinout Oerlemans ging maandag 21 november op feestelijke wijze in première. De hoofdrollen zijn voor Derek de Lint, Victor Reinier en Jan Decleir.

Zie voor meer informatie: www.novazembladefilm.nl

spacer

29-09-'11 |
Paula van der Oest wordt regisseur Aan de bal
Paula van der Oest gaat de speelfilm Aan de bal regisseren. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lieneke Dijkzeul. Tamara Bos schreef het scenario.
Zie voor meer informatie: www.bosbros.nl

spacer

30-03-'11 | Verloren zoon genomineerd voor Gouden Strop
Verloren zoon
, het nieuwe boek van Lieneke Dijkzeul, is genomineerd voor de Gouden Strop 2011.
Samen met tien andere titels staat het boek op de longlist voor de prijs voor de beste, oorspronkelijk Nederlandstalige misdaadroman.

spacer

24-02-'11 | De eerste recensies over Verloren zoon
Verloren zoon is lovend ontvangen door de pers. Margriet: "Lieneke Dijkzeul is er weer in geslaagd een uitstekend geschreven, intelligent verhaal af te leveren". Het Parool: "Verloren zoon is zeer onderhoudend"

Klik hier voor meer recensies

spacerLieneke Dijkzeul over Verloren zoon

spacer

24-02-'11 | Nieuwe thriller Lieneke Dijkzeul verschenen
Verloren zoon, het vierde deel in de Paul Vegter reeks is verschenen.

Lees meer over Verloren zoon.

spacer

24-02-'11 | Crimezone interview: Waar haal je je inspiratie vandaan?
Lieneke Dijkzeul: ‘Het is iets waar ik altijd op moet wachten, en de aanleiding kan heel klein zijn. Een zin of beeld is soms genoeg. Laten die zich niet verjagen, dan moet ik vrezen met een nieuw boek bezig te zijn. Ik hoef niet per se geraakt te worden door een actueel gegeven. Gebeurt dat wel, dan zal ik er toch altijd een andere draai aan geven en het in een breder verband plaatsen. Maar ik behoor dus beslist niet tot de auteurs die altijd vier of vijf ideeën op de plank hebben liggen.'

Klik hier voor het volledige interview
Bron: Crimezone.nl

spacer

24-02-'11 | Margriet stelt drie vragen aan Lieneke Dijkzeul
Hoe is uw fascinatie voor de donkere kant de mens ontstaan?
'Ik denk dat iedereen wordt gefascineerd door die donkere kant. In zeker zin huiveren we liever dan dat we glimlachen, want geluk en veiligheid zijn niet spannend. Wij zijn bij wijze van spreken teleurgesteld als de koorddanser werkt met een vangnet. De mens voelt zich van nature aangetrokken tot drama en geweld. Een schrijver vergroot dat uit, speelt met die fascinatie.'

Klik hier voor de andere twee vragen
Bron: Margriet, 18-25 februari 2011

spacer

31-10-'10 | De geur van regen genomineerd voor de Diamanten Kogel 2010
De geur van regen is een van de vijf genomineerde titels voor de Diamanten Kogel 2010. Jurylid Jos van Cann heeft dit zondag 31 oktober 2010 bekend gemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen.
De Diamanten Kogel is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs. De prijs bekroont jaarlijks het beste, "spannende" oorspronkelijk Nederlandstalige boek.
De vier andere genomineerde boeken zijn De geheime tuin van Toni Coppers, De duim van Alva van Kisling & Verhuyck, Wrede schoonheid van Mieke de Loof en Lied van de angst van Almar Otten.
Donderdag 2 december is de feestelijke prijsuitreiking van de Diamanten Kogel 2010 in Antwerpen.

Lees meer over de Diamanten Kogel .

spacer

18-10-'10 | Nieuwe thriller Lieneke Dijkzeul op komst
Er is een nieuwe thriller van Lieneke Dijkzeul op komst. Eind februari zal Verloren zoon, het vierde deel in de Paul Vegter reeks, verschijnen.

Lees meer over Verloren zoon.

spacer

18-10-'10 | De boekencollectie van Lieneke Dijkzeul
Lieneke Dijkzeul sprak met De Boekensalon over haar boekencollectie. Zo vertelt zij ondermeer wat er in haar boekenkast staat: 'Een enorme verscheidenheid aan auteurs, variërend van Donna Leon tot de complete Gerard Reve en W.F. Hermans. Daarnaast boeken over schilderkunst, een groot aantal woordenboeken, veel poëzie.'
Klik hier voor het volledige interview.

spacer

21-05-'10 | 'Wraak zet niets recht'
De geur van regen, de derde misdaadroman van Lieneke Dijkzeul werd genomineerd voor de Gouden Strop 2010. Met lezen.tv sprak ze over haar werk:
‘Wat me bezighoudt is dat er een soort recht bestaat buiten de wet. Dat je, als je binnen die wet je recht niet kunt halen, een probleem zelf moet oplossen. En dat zoiets kan escaleren.’

Bekijk het volledige item hier.

spacer

04-05-'10 | Interview met Lieneke Dijkzeul
De vijf genomineerden voor de Gouden Strop 2010 presenteren zichzelf en hun kansrijke thriller aan de hand van de vijf journalistieke W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer en Waarom én een bonusvraag. Na haar nominatie voor de Gouden Strop 2008 met haar tweede misdaadroman Koude lente gaat kinderboeken-schrijfster en thrillerauteur Lieneke Dijkzeul (1950) opnieuw voor de hoofdprijs, maar nu met De geur van regen.
"Hoe meer zelfkritiek hoe beter."
Klik hier voor het interview van Lieneke Dijkzeul met Peter Kuijt van De Spanningsblog.

spacer

27-04-'10 | De geur van regen op shortlist Gouden Strop
Dinsdag 27 april werd in de Rode Hoed in Amsterdam de shortlist voor de Gouden Strop bekendgemaakt. In een persconferentie liet juryvoorzitter Koos Postema weten wat de vijf genomineerde titels zijn.
De geur van regen van Lieneke Dijkzeul is genomineerd voor deze belangrijke prijs! Dijkzeul, die in 2008 reeds werd genomineerd voor Koude lente, moet het verder opnemen tegen:
René Appel - Van twee kanten (eveneens uitgeverij Ambo Anthos)
Hans Declercq – Hoe zwart is de duivel? (Uitgeverij Van Halewyck)
Bram Dehouck – De minzame moordenaar (Uitgeverij Van Halewyck)
Carla de Jong – Serpent (Uitgeverij Archipel)

Dinsdag 1 juni is de uitreiking van de Gouden Strop tijdens The Power of Plots, de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek.

spacer

19-04-'10
| Een literair juweeltje van Lieneke Dijkzeul

Begin mei verschijnt in de bekende reeks Literaire Juweeltjes Gouden Bergen, een spannend verhaal over een echtpaar met problemen die uitmonden in escalatie.
Dit literaire juweeltje van Lieneke Dijkzeul is gedurende de maand mei uitsluitend te koop bij Bruna.

Literair Juweeltje Gouden Bergen

spacer

19-04-'10 | Koude lente wordt dwarsligger
Koude lente, de tweede thriller van Lieneke Dijkzeul zal eind mei verschijnen als dwarsligger. Dwarsligger is de nieuwe, prachtig vormgegeven reeks van uitgeverij Anthos.

Dwarsligger Koude lente

logo dwarsligger

spacer

31-03-'10 | De geur van regen op longlist Gouden Strop
De geur van regen, de derde thriller van Lieneke Dijkzeul met Paul Vegter in de hoofdrol, staat op de longlist voor de Gouden Strop 2010.
De Gouden Strop wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste Nederlandstalige misdaadroman.
Lieneke Dijkzeul wordt door de website Bloedspannend getipt als grote kansmaker voor de Gouden Strop. Haar thriller De geur van regen kreeg al veel lovende recensies. In 2008 werd Dijkzeul reeds genomineerd met Koude lente.
De jury maakt op 27 april de nominaties bekend. Dinsdag 1 juni is de uitreiking van de Gouden Strop tijdens The Power of Plots, de openingsavond van de Maand van het Spannende Boek.

spacer

18-01-'10 | De geur van regen genomineerd voor Beste Vrouwenthriller 2009
De geur van regen van Lieneke Dijkzeul is genomineerd voor de Beste Vrouwenthriller van 2009. Vorig jaar werd deze prijs gewonnen door het boek Passiespel van Isa Maron. Dit initiatief wordt georganiseerd door www.vrouwenthrillers.nl.

spacer

18-12-'09 | Lieneke Dijkzeul te gast op forum Crimezone.nl
Donderdag 17 december 2009 was Lieneke Dijkzeul gast en gastvrouw op het forum van Crimezone. Zij wisselde met de bezoekers van gedachten over o. a. haar nieuwe boek De geur van Regen. Tevens stelde zij aan het einde van het koffie-uurtje een exemplaar van De geur van regen beschikbaar stellen aan het forumlid dat de meest interessante vraag aan haar stelde.

spacer

12-11-'09 | De geur van regen krijgt Duitse vertaling
De geur van regen, de nieuwste thriller van Lieneke Dijkzeul zal - evenals De stille zonde, de eerste in de Vegter-reeks - in Duitsland verschijnen. De rechten van beide boeken zijn verkocht aan Deutscher Taschenbuch Verlag, een grote en gerenommeerde uitgeverij.

spacer

17-09-'09 | 'Ambachtsvrouw is mooi genoeg'
Lieneke Dijkzeul sprak met Gert Jan de Vries van NRC Handelsblad over politie, recht en wet en het etiket 'literaire thriller'

Lees meer...

spacer

17-09-'09 | Mooie recensies over De geur van regen
De afgelopen weken zijn mooie recensies over De geur van regen verschenen: vijf sterren op misdaadromans.nl en vrouwenthrillers.nl, ' bewijst ze andermaal haar talent' schrijft het Noord-Hollands Dagblad, volgens het Dagblad van het Noorden 'overtreft zij zichzelf' en 'schiet ze in eenvoudige bewoordingen raak' volgens het NRC Handelsblad. Crimezone noemt De geur van regen 'een spannende thriller die de potentie heeft voor een Gouden Strop-nominatie!'

Lees meer...

spacer

06-09-'09 | Lieneke Dijkzeul te gast op Manuscripta
Manuscripta is de jaarlijkse feestelijke opening van het boekenseizoen op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
Zondag 6 september las Lieneke Dijkzeul voor uit haar kinderboek Moffel en Piertje, de nieuwsgierige helden van SchoolTV. Lieneke Dijkzeul schreef dertig mooie verhalen over de mol en de pier, die aansluiten bij de seizoenen en de feestdagen. Doesjka Bramlage maakte er prachtige tekeningen bij.

Lieneke Dijkzeul leest voor uit Moffel en Piertje 1Lieneke Dijkzeul leest voor uit Moffel en Piertje 2

spacer

20-08-'09 | Presentatie De geur van regen
De nieuwe thriller van Lieneke Dijkzeul, De Geur van Regen werd donderdag 20 augustus 2009 feestelijk gepresenteerd bij Boekhandel Verkaaik i n Gouda.
Lieneke Dijkzeul las een mooi fragment voor, waarin een van de hoofdpersonen een vermoeden krijgt van wie de dader zou kunnen zijn. Vervolgens werd Lieneke Dijkzeul geïnterviewd door Jan Stikvoort, korpschef van de politie Hollands Midden. Hij vond de sfeerbeschrijvingen op 'het bureau' zeer realistisch en vroeg zich af hoe Lieneke dat voor elkaar had gekregen. Tenslotte kreeg Jan Stikvoort het eerste exemplaar overhandigd door Lieneke Dijkzeul.

Lieneke leest voor uit De geur van regen De overhandiging van het 1e exemplaar

Lieneke Dijkzeul in gesprek met Jan Stikvoort

spacer

19-08-'09 | Lieneke Dijkzeul leest voor op Manuscripta
Manuscripta is de jaarlijkse feestelijke opening van het boekenseizoen op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
Zondag 6 september leest Lieneke Dijkzeul voor uit haar kinderboek Moffel en Piertje, de nieuwsgierige helden van SchoolTV. Lieneke Dijkzeul schreef dertig mooie verhalen over de mol en de pier, die aansluiten bij de seizoenen en de feestdagen. Doesjka Bramlage maakte er prachtige tekeningen bij.

zondag 6 september 2009, 15.00-15.15 uur
Huis van Aristoteles, Westergasfabriekterrein
Amsterdam

www.manuscripta.nl

spacer

17-08-'09 | Interview met Hans van der Klis van Boek
Hans van der Klis van het tijdschrift Boek vroeg aan Lieneke Dijkzeul waar de verhalen rond Paul Vegter zich afspelen.
'Niet in Culemborg, want daar rijden geen trams door de straten. Maar in een plaats die lijkt op Amsterdam en Den Haag, met een vleugje Utrecht. Ik laat de stad naamloos, omdat ik me dan niet hoef te houden aan de plattegrond. Zo kan ik een plein situeren waar ik wil en afstanden zo groot maken als ik wil. Als ik voor Amsterdam zou kiezen, zou ik er elke week naartoe moeten om te controleren of een bepaald café nog steeds bestaat.'

Lees hier het volledige interview...

spacer

22-02-'09 | Nieuwe thriller van Lieneke Dijkzeul op komst
Inmiddels is De geur van regen voltooid, de derde thriller in de Vegter-serie. Verschijningsdatum eind augustus.
Deze maal krijgt inspecteur Paul Vegter te maken met aanslagen en moord op jonge, roodharige vrouwen. De zaak wordt extra gecompliceerd als blijkt dat een van de vrouwen een goede bekende van hem is.

spacer

22-02-'09 | Meer nieuws over de film Aan de bal
De voorbereidingen voor de film Aan de bal zijn in volle gang. De film zal worden geproduceerd door BosBros. Het scenario is geschreven door Tamara Bos, en inmiddels is men op zoek naar geschikte locaties in Afrika en Nederland.

spacer

22-02-'09 | Het Zandkasteel tot eind maart te zien
De door Lieneke Dijkzeul geschreven kleutermusical Het Zandkasteel, gebaseerd op het gelijknamige televisieprogramma, speelt nog tot eind maart in de grote theaters. Voor de speellijst zie www.mvtp.nl. De voorstelling zal in het seizoen 2009-2010 worden hernomen.

spacer

4-11-'08 | Helden onder elkaar
Samen met 7 andere kinderboekenschrijvers heeft Lieneke Dijkzeul meegewerkt aan de totstandkoming van Helden onder elkaar, een boek dat is ontstaan uit een samenwerking tussen ABN/AMRO-bank en het Ronald McDonald Kinderfonds.
Helden onder elkaar is een boek dat de ontroerende verhalen vertelt van 8 kinderen die - ondanks hun ziekte of handicap - ervan dromen een beroemde sporter te worden. Stuk voor stuk hebben zij een favoriete sportheld: Taeke Taekema, Jan Siemerink, Klaas Jan Huntelaar, Thomas Vermaelen, Esther Vergeer, Aron Winter, Jaap Stam en Teun de Nooijer.
Ieder kind heeft met zijn/haar held (en met een kinderboekenschrijver!) een hele dag doorgebracht; een mooi begin van de verwezenlijking van hun droom. De prachtige verhalen van deze ontmoetingen staan in dit boek.
Het zijn dan ook niet de minste schrijvers die hieraan hebben meegewerkt. Naast Lieneke Dijkzeul zijn dat: Jan Paul Schutten (Gouden Griffel-winnaar 2008), Edward van de Vendel, Anke Kranendonk, Bibi Dumon Tak, Marjon Hoffman, Paul van Loon en Maren Stoffels.

De commerciële opbrengsten van het boek gaan geheel naar het Ronald McDonald Kinderfonds.
Het boek kost 9,90 euro en is uitsluitend te bestellen via www.heldenonderelkaar.nl.

spacer

09-05-'08 | Nominatie Gouden Strop voor Koude lente
Koude lente, de tweede literaire thriller van Lieneke Dijkzeul was genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman van het afgelopen jaar. De andere genomineerden waren Simone van der Vlugt met Blauw water, Jac. Toes en Thomas Hoeps met Kunst zonder Genade, Charles den Tex met Cel en Simon de Waal met Pentito. Op 3 juni tijdens The Power of Plots in de Melkweg te Amsterdam is de winnaar bekend gemaakt. Dit was Charles den Tex voor zijn boek Cel.

Uit het juryrapport:
'De schrijfster bewijst haar talent en vakmanschap met geloofwaardige personages, vlotte dialogen, een scherp psychologisch inzicht en een intelligente plot met een verrassende wending. Resultaat: een milde maar toch spannende misdaadroman met onvervalste literaire kwaliteiten en dus een nominatie voor Koude lente van Lieneke Dijkzeul.'

Lees meer over de thriller Koude lente.

spacer

09-05-'08 | The Power of Plots
Het spannendste feest van Nederland in 2008 was The Power of Plots, de avond van het Spannende Boek op dinsdag 3 juni in de Melkweg in Amsterdam. Het was de feestelijke start van de campagne Juni – Maand van het Spannende boek. Niet te missen voor liefhebbers van het spannende boek en alles wat daarmee te maken heeft.
Tijdens deze avond werd de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman, uitgereikt.
Karin Slaughter was de eregast van The Power of Plots. Zij schreef dit jaar het geschenkboekje van de Maand van het Spannende Boek en werd geïnterviewd door Christine Otten.
Er waren interviews met onder andere bestsellerauteur Simone van der Vlugt en met Elvin Post over de aanstaande verfilming van zijn boek Vals beeld.
De aankleding van The Power of Plots stond in het teken van Wetenschappers tegen de misdaad, het thema van de Maand van het Spannende Boek in 2008.

spacer

06-05-'08 | Vertaling Aan de bal
In steeds meer landen kunnen kinderen het jeugdboek Aan de bal lezen. Er verscheen al een vertaling in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Dit jaar zal Aan de bal in het Koreaans verschijnen. En in 2009 wordt de Portugese editie verwacht.

Lees meer over het jeugdboek Aan de bal.

spacer

04-03-'08 | Verfilming Aan de bal
Aan de verfilming van Aan de bal wordt hard gewerkt. Op dit moment is de bekende scenarioschrijfster Tamara Bos (Bos Bros) druk bezig met het schrijven van het script, in nauw overleg met Lieneke. Het is de bedoeling zo dicht mogelijk bij het boek te blijven, en het ziet ernaar uit dat die opzet zal slagen.
Wanneer de film in premičre zal gaan, is nog niet bekend.

Lees meer over het jeugdboek Aan de bal.

spacer

29-02-'08 | Lieneke Dijkzeul in radioprogramma De Avonden
Duizend woorden
, de wekelijkse verhalenwedstrijd in het VPRO cultuurprogramma De Avonden was op vrijdag 22 februari jl. geheel gewijd aan het spannende boek.
Ralf Dukker won deze verhalenwedstrijd met zijn spannend verhaal Cryo Royal. Tijdens de radiouitzending waren thrillerauteurs Lieneke Dijkzeul en Roel Janssen te gast. Nadat zij een fragment uit eigen werk hadden voorgelezen, las Ralf Dukker zijn verhaal voor. Lieneke Dijkzeul en Roel Janssen gaven tot slot hun deskundig oordeel en discussieerden over het verhaal.

Klik hier om het verhaal Cryo Royal te lezen.

Klik hier om de radiouitzending te beluisteren.

spacer

29-01-'08 | Recensies Koude lente
Meer mooie recensies over Koude lente: Vijf sterren op vrouwenthrillers.nl, vijf sterren op ezzulia.nl, vier sterren op nu.nl en de Hollandse Beck volgens het NRC Handelsblad
Lees meer...

spacer

15-12-'07 | Interview met Jurgen Joosten van Ezzulia.nl
Jürgen Joosten van Ezzulia.nl vroeg aan Lieneke Dijkzeul of we een derde thriller over Paul Vegter kunnen verwachten.
Lees hier het antwoord van Lieneke Dijkzeul...

spacer

15-11-'07 | De eerste lovende recensies over Koude lente : GPD, misdaadromans.nl
Lees meer...

spacer

01-11-'07 | Interview met Ine Jacet van misdaadromans.nl.

Het interessante gesprek begon met onderstaande vraag:

Je hebt meer dan vijftig kinder- en jeugdboeken geschreven. Waarom ben je misdaadromans gaan schrijven voor volwassenen? Waarom bijvoorbeeld geen romans?
Over het verschil tussen romans en misdaadromans is momenteel een levendige discussie gaande… Natuurlijk bestaan er verschillen, maar die hoeven niet onoverbrugbaar groot te zijn. Ik geloof dat het mede afhangt van de manier waarop een misdaadroman wordt geschreven. Misdaad overkómt mensen, ook de dader. Zoals de meeste dingen. Opvoeding, omstandigheden en de kijk op het leven spelen daarbij een grote rol. Wat ik probeer is een klein, persoonlijk verhaal te schrijven, zo dicht mogelijk op de huid. Uiteindelijk zijn ook de grootste misdaden terug te brengen op karakter en persoonlijkheid van degene die ze begaat. Niettemin: een boek over bijvoorbeeld een wijdvertakte misdaadorganisatie zou ik niet kunnen schrijven. Het motief daarachter is uitsluitend geld, en dat vind ik niet interessant. Natuurlijk is macht daarbij van grote invloed, maar altijd met geld als drijfveer. Voor mij is de psychologie van dader en slachtoffer veel boeiender. Een misdaad vergroot uit, roept sterke emoties op, trekt aan en stoot af. Wat wil je als schrijver nog meer?
Klik hier voor het vervolg van het interview...

spacer

01-11-'07 | Koude lente, de tweede thriller met inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol is verschenen.
Deze keer heeft Vegter te maken met de moord op een kleuter. Op een regenachtige zondagmiddag in maart wordt het lichaam van een klein meisje gevonden in een park.
Een buurman van het meisje wordt in zijn flat ernstig mishandeld door een jeugdbende. Waren zij getuige van de moord? Vegter ontvangt anonieme brieven die meer vragen oproepen dan beantwoorden.

Een maalstroom van gebeurtenissen en een zeer ingenieus plot voeren de lezer mee naar de verbijsterende ontknoping.
Lees meer...

spacer

14-06-'07 | Nog meer recensies over De stille zonde: Vrij Nederland, Het Parool, NRC Handelsblad en het Levende Talen Magazine
Lees meer...

spacer


11-02-'07 | Eind januari verschijnt op www.lezen.tv een groot interview met Lieneke Dijkzeul over haar schrijverschap in het algemeen en meer in het bijzonder over haar thriller De stille zonde .

spacer

18-12-06
| Recensie De Volkskrant
Lees meer...

spacer

18-12-06 | Recensie Geassocieerde Pers Diensten
Lees meer...

spacer

30-12-06 | Interview met Lieneke Dijkzeul op Radio Gelderland van 30 november 2006 in het programma Dubbeluur. Klik hier om te beluisteren.

spacer

30-12-06 | Al heel wat jaren is Lieneke Dijkzeul een gevierd schrijver van kinderboeken. Nu heeft zij zich gewaagd aan een ander genre: de literaire thriller. Haar nieuwe boek De stille zonde begint op een middelbareschoolreünie.
Lees meer...

spacer

20-12-06 | Op www.crimezone.nl, de site voor en door thrillerfans, heeft De stille zonde 5 sterren gekregen, en wordt het betiteld als het beste debuut van de laatste jaren.
Met De stille zonde zet Lieneke Dijkzeul net als haar collega auteur bij Ambo|Anthos, Simone van der Vlugt, na een geslaagde carriére als jeugdboekenschrijfster, de stap naar de literaire thrillerboeken voor volwassenen.
Lees meer...

spacer

Nieuws Kinderboeken


Vlag en Wimpel 2005 voor Aan de bal.

Aan de bal is door de griffeljury bekroond met de Vlag en Wimpel . Het boek gaat over Rahmane die opgroeit in een klein, arm dorp in Afrika, waar hij zijn vader helpt op het land. In zijn vrije tijd doet hij niets liever dan voetballen met zijn vrienden. Als er op een dag een scout langskomt en Rahmane selecteert om in de stad een opleiding tot professionele voetballer te volgen, heeft hij het gevoel dat er een droom uitkomt.

De pers reageerde zeer lovend op Aan de bal:

 • ‘Dit is pas echt een voetbalboek!’
  de Volkskrant
 • ‘Wie van voetballen houdt, moet beslist Aan de bal lezen. Wie niet van voetballen houdt ook!’
  Leeuwarder Courant
 • ‘Lezen, dit boek. Juist de voetbalhaters!’
  Tubantia
 • ‘Aan de bal steekt (torenhoog) boven het doorsneevoetbalboek uit.’
  De Volkskrant
 • ‘Dijkzeul is een beeldend vertelster.’
  NRC Handelsblad
 • ‘Door het knappe open einde blijft Aan de bal (…) volkomen in balans en is het niet zozeer een leerzaam boek geworden, maar een klassieke tragedie.’
  De Volkskrant
 • ‘Lieneke Dijkzeul vertelt het verhaal op zo’n kleurrijke manier, dat de pagina’s opgemerkt door je handen glippen.’
  Kidsweek
 • Aan de bal is vertellersvakwerk.’
  De Volkskrant
 • ‘Een spannend, prachtig geschreven boek.’
  Kidsweek

Glazen Globe voor Lieneke Dijkzeul
Gisteren ontving de schrijfster Lieneke Dijkzeul de literatuurprijs de Glazen Globe
voor het boek Aan de bal. De prijs wordt uitgeloofd door het Koninklijk Genootschap KNAG voor het beste aardrijkskundige jeugdboek. (…)
Het was de elfde keer dat de Glazen Globe werd uitgereikt. De jury maakte dit keer een keus uit jeugdboeken die zijn verschenen in de periode 2003-2005.
De Telegraaf 19 november 2005.