Lieneke Dijkzeul
home
Romans
Kinderboeken
Biografie
Contact
Nieuws
Zoeken
Links

Recensies De geur van regen

'Vermaard om haar indrukwekkende reeks kinderboeken en leesboeken voor beginnende lezers, laat Lieneke Dijkzeul het 2006 worden alvorens ze met de eerste thriller voor volwassenen op de markt komt. En met de entree van inspecteur Paul Vegter in De stille zonde, is de basis gelegd voor een nieuwe succesvolle stap in Dijkzeuls carrière. Een succes dat in ijltempo groeide, want de opvolger Koude lente werd ogenblikkelijk genomineerd voor de Gouden Strop.
Dankzij deze mooie psychologische thrillers en de lovende kritieken waarmee ze werden overladen, was Dijkzeuls naam ook meteen een begrip voor de volwassen lezers. Inmiddels kijkt haar groeiende schare fans reikhalzend uit naar het verdere verloop van het leven van Paul Vegter. En deze fans kunnen tevreden zijn. Met De geur van regen wordt hun wachten meer dan beloond.
Wat brengt een gerenommeerde kinderboekenschrijfster tot het besluit om haar oeuvre uit te breiden met thrillers voor volwassenen? Is het een belangrijke vraag voor de lezer? Eigenlijk niet. Die kan alleen maar blij zijn dat Lieneke Dijkzeul die stap heeft gezet en dat zij een hoofdfiguur heeft gecreëerd die tot de favoriete thrillerkarakters gerekend mag worden.
De geur van regen is een spannende thriller die de potentie heeft voor een Gouden Strop-nominatie!'
Vier sterren op Crimezone.nl

‘Dijkzeuls sobere schrijfstijl is zo beeldend dat je direct door het verhaal wordt gegrepen.’ – Libelle

‘Dijkzeul biedt als altijd spanning én geloofwaardige karakters.’ – Red

‘Interessante personages, een strak plot, helder geschreven.’ – 4 sterren in Veronica Magazine 

'Lieneke Dijkzeul heeft zich definitief gevestigd in de top van de Nederlandse schrijvers van spannende boeken. Haar eerste twee boeken waren al uitstekend, maar met De geur van regen overtreft ze zichzelf.'
Dagblad van het Noorden

'Een thriller waarin de dader bijna vanaf de eerste bladzij bekend is en toch, of nee: juist daardoor, een enorme spanning oproepen. Dat kan Lieneke Dijkzeul als een van de weinigen in ons land. In haar nieuwe boek De geur van regen bewijst ze andermaal haar talent. (...) Nu al kijk je uit naar het volgende deel.'
Noordhollands Dagblad

'Of het nu om menselijk gedrag in het klein of in het groot gaat, om vogeltjes, plantjes, een kat of de atmosferische omstandigheden: DijkzeuLschiet in eenvoudige bewoordingen raak.
Ze portretteert de crimineel en zijn slachtoffers alsmede de politiemensen, waardoor de lezer overzicht krijgt - en houdt- over het geheel. Niettemin, of misschien wel daardoor, blijft het spannend. Als bij een goochelaar zonder hoed en mouwen zie je alles en blijf je geboeid.
Dijkzeul toont zich een cultuurpessimist. Of dat terecht is of niet, is bijzaak. Het levert schitterende figuren op.'
NRC Handelsblad

'Zowat iedere maand krijgt Nederland er een vrouwelijke thrillerauteur bij en bijna even zo vaak een heldin die gekopieerd is naar het Nicci French-model: onzekere jonge vrouw overwint, vooral óndanks de politie, een vreselijke engerd. Een beetje geloofwaardige speurder opbouwen is er niet bij. Lieneke Dijkzeul is een uitzondering, haar inspecteur Vegter overtuigt wel.'
Trouw

'Dijkzeul sleurt haar lezers vanaf de eerste bladzijden mee in een strijd op leven en dood. (...) Dijkzeul schakelt in haar psychologische roman soepel tussen de wereld van de dader en die van Vegter. (...) Ze hanteert een precieze en nuchtere stijl, met een haast terloops onheilspellende lading. Lieneke Dijkzeul is een schrijfster om rekening mee te houden.'
BN de Stem

‘Verrassend en prikkelend. Dijkzeul is een schrijfster om rekening mee te houden.’ – Brabants Dagblad

‘Opnieuw een geslaagde thriller van Lieneke Dijkzeul.’ – Leeuwarder Courant

'Het boek begint direct met een aanval van een man die een roodharige vrouw in haar huis wil scalperen. De vrouw verzet zich uit alle macht en er volgt een adembenemende actiescène. Alleen al in het beschrijven van die eerste scène betoont Dijkzeul zich overigens een meester. (...) Het zijn met name dit soort observaties die van De geur van regen een meer dan bevredigende leesexercitie maken.
In een interview zegt Dijkzeul dat goed schrijven bijna belangrijker is dan het vertellen van een goed verhaal. Maar met dat laatste zit het ook wel snor.(...)
De auteur eist en verdient van haar lezers de volle aandacht. Ze formuleert prachtig en beeldhouwt zinnen die beklijven en van De geur van regen een boek maken dat niet snel vergeten zal worden. Lieneke Dijkzeul vertoeft op eenzame hoogte. Ze is de beste Nederlandse thrillerschrijfster van dit moment.'
Vijf sterren van Peter Kuijt op Spanningsblog

'De geur van regen is de derde misdaadroman van de hand van Lieneke Dijkzeul. Ze is een ervaren schrijfster en dat is vanaf het begin merkbaar. Uitstekende dialogen worden afgewisseld met pakkende situatieschetsen, de belevingswereld van hoofdpersonen en nauwkeurige beschrijvingen van het kleine. Daarnaast is humor subtiel verweven door het verhaal. En het boek is ook nog eens razend spannend!
De geur van regen is een prachtig gecomponeerde en spannende psychologische misdaadroman voorzien van een geweldige schrijfstijl. Een volgende nominatie voor een Strop kan bijna niet uitblijven. Lieneke Dijkzeul schittert en hoort bij de top van Nederlandse misdaadauteurs. In het buitenland worden misdaadromans echt niet veel beter geschreven.
Complimenten voor de sobere, treffende omslag.'
Vijf sterren van Ine Jacet op misdaadromans.nl

'En het is weer een pareltje geworden. Alle ingredienten voor een goed boek zijn aanwezig en als lezer wil je maar één ding, en dat is doorlezen. Het boek is spannend en de karakters zijn bijzonder goed uitgediept. Prachtig opgebouwd en uitgewerkt!
De geur van regen bevat mooie poëtische zinnen. Wat kan Lineke Dijkzeul goed schrijven! Je krijgt wat je verwacht, wordt zeker niet teleurgesteld bij haar.
Een boek van Lieneke Dijkzeul kan je ongezien kopen, het is het waard.'
Vijf sterren van Annette op vrouwenthrillers.nl