Lieneke Dijkzeul
home
Romans
Kinderboeken
Biografie
Contact
Nieuws
Zoeken
Links

De boekencollectie van Lieneke Dijkzeul

Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?
Die staat in de huiskamer, en het streven is altijd om de kast op orde te houden, maar dat is nog nooit gelukt. Sinds een aantal jaren hebben wij een kast met 64 planken van dubbele diepte, zodat op elke plank twee rijen boeken kunnen staan. Ondanks dat groeit het aantal dozen met boeken op de zolder gestaag.

Wat staat er in?
Een enorme verscheidenheid aan auteurs, variërend van Donna Leon tot de complete Gerard Reve en W.F. Hermans. Daarnaast boeken over schilderkunst, een groot aantal woordenboeken, veel poëzie.

Wat komt er absoluut niet in?
Fantasy- en horrorboeken en damesromannetjes.

Hoe is je kast gesorteerd?
Nauwelijks. Wij pogen wel om in elk geval de boeken per auteur bij elkaar te zetten, maar als het formaat te zeer verschilt, bijv. pocket en gebonden, dan worden ze onherroepelijk van elkaar gescheiden.

Waar staan je eigen boeken?
Van elk van mijn boeken staat een exemplaar in de boekenkast. De herdrukken deels in mijn werkkamer, en het overgrote deel ervan op de zolder.

Waar lees je het liefst?
In een goede stoel naast de houtkachel.

Wat is het allereerste boek dat een diepe indruk op je maakte?
Alleen op de wereld. Ik was acht toen ik het las, en ik herinner me nog goed hoe wonderbaarlijk het was dat een boek je zo totaal kan meevoeren naar een andere wereld. Zes keer gelezen, zes keer gehuild.

Heb je weleens gehuild om een boek?
Naast Alleen op de wereld om nog heel veel andere boeken. Het is fijn een goede aanleiding te hebben om opgespaarde tranen in één keer legaal te vergieten.

Welk boek heb je meerdere malen gelezen?
Zie opnieuw boven. Ik herlees graag boeken, zeker als er meerdere jaren tussen zitten. Van bijv. De avonden heb ik opnieuw genoten, en de tweede maal met veel meer oog voor de humor daarin dan dertig jaar geleden. Daarnaast herlees ik graag Engelse klassiekers als Jane Eyre of Pride and Prejudice, vanwege het schitterende Engels.

Wat is je favoriete eerste zin?
Een heel sterke openingszin heb ik altijd gevonden: “De portier is een invalide.” uit Nooit meer slapen. Een zin die je onmiddellijk het boek in trekt.

Wat lees je nu?
Farang, van Iain Corness, een boek over Thailand, gezien door de ogen van een expat.

Welk boek heb je het laatst cadeau gegeven en aan wie?
De logica van het moorden van Aifric Campbell, aan een vriend

bron: www.deboekensalon.nl